Inside Facebook’s Lulea Data Center

fb-fanwall-lulea

The upper level of Facebook’s data center serves as a huge cooling system, with fresh air entering the building through louvers and then passing through a series of chambers that filter and cool the air, which then enters the server area on the lower floor. This fan wall helps maintain pressure to guide the air through filters.

fb-lulea-external-fans

What happens to the warm air that comes out of the back of Facebook’s servers? It rises into a plenum above the data hall, and then into this chamber at the end of the “penthouse” level, where it will typically be vented to the outside through the row of fans at left. On cold days, the exhaust heat can be recirculated and mixed with outside air to adjust its temperature before entering the data hall.

fb-offices-lulea

Facebook’s data centers are known for their artwork, especially panoramic murals that make office environments feel more vibrant. Here’s a look at some of the support space in the Lulea facility.

fb-lulea-aurora

The artwork inside Facebook’s data centers typically reflects an aspect of the local community. This relaxation space in the facility in Sweden evokes the Aurora Borealis, or northern lights. Lulea is located not far below the Arctic Circle.

fb-lulea-roof

Perhaps the best vantage point for grasping the size of a Facebook data center is the roof, where the full expanse of the facility unfolds before you. Yes, that’s a big roof.

For more on the new data center, check out our coverage: Facebook Goes Global and Gets Greener. For additional coverage of the company’s infrastructure, see our Facebook Channel.

Pages: 1 2